NASA, 500 metre yüksekliğinde Pluto’da dev buz kuleleri keşfetti

Bunun için güneş sistemi boyunca kendi yolunu trek NASA’nın Yeni Ufuklar uzay sondası neredeyse bir on yıl sürdü 2015 tarihi Plüton uçuşu – ve orada var, bu göğe 500 metreye ulaşan buz çarpıcı kuleleri keşfetti.

Bu olay, Güneş Sistemi’nin Dünyadaki dışında herhangi bir yerinde ilk bulunması ve şimdi, bu sırtların yeni bir analizi, bunların oluşumuna neden olan atmosferik süreci tanımladı.

Lütfen resimde gördüğünüz belirgin bıçaklı arazi üzerinde Plüton’un bir kısmını oluşturan Tartarus Dorsa Yeni Ufuklar Temmuz 2015 yılında uçtu istanbul escort bölge.

Görüntüdeki sırtlar denir Penitentes  ve kulelerin şeklini alarak, yeryüzündeki yüksek irtifalarda bulunabilir – veya bıçaklar – sertleşmiş kar veya buz, tüm Güneş’in genel yönünde birlikte açılı

Oluşumlar isimlerini cezaevinde görme biçiminden alıyor – görünüşleri cezaevinde diz çökmüş bir topluluk insana benziyor – ve şimdi York Üniversitesi’nden mühendis John Moores’in liderliğindeki araştırmalar sayesinde ilk delilleri elde ettik Dünya’dan başka bir yerde meydana gelir.

29834798124-penitentler-1Şili’deki Atacama Çölü’nde Penitentes. Kredi: ESO / B. Tafreshi

NASA ilk önce Yeni Ufuklar alıyordum kule görüntüleri incelendiğinde, oldukça şekiller yapmak bilmiyordum araştırmacılar açık onları çağıran “arasında mavi-gri sırtlar ve kırmızımsı malzemesinin karmaşık ama şaşırtıcı desenleri”.

Pluto’nun buzul sırtlarının yüksekliği 500 metreye yükselen devasa kule olduğunu düşündüğünüzde bu aşinalık eksikliği o kadar da şaşırtıcı değil – onları genellikle yalnızca bir metre dikey olarak uzanan Dünya’ya bağlı versiyonlardan yüzlerce kat daha uzun yapıyor aykırı 5 metreye kadar ulaşabilir veya 16 fit).

Ancak Moores ve ekibi Pluto’nun atmosferik koşullarının bilgisayar modellemesini çalıştırırken, Yeni Ufuklar tarafından belgelendiğinde simitasyonlar penitentleri yeniden üretti ve bu, neden bu kulelerin Güneş Sistemi’nin herhangi bir yerinde şekillendiğini gözlemlemediğimizi anlamamıza yardımcı olabilir.

“Penitentes olarak Tartarus Dorsa sırtlarında tanımlanması bir atmosferin varlığı daha önce diğer havasız buzlu uydular ya da cüce gezegenler görülmemiş açıklıyor Penitentes oluşumu için gerekli olduğunu göstermektedir,” Moores diyor .

“Fakat çevredeki egzotik farklılıklar, çok farklı ölçeklere sahip özelliklere neden oluyor.”

Pluto’nun davasında, sıcaklık Dünya’dan çok daha soğuktur ve atmosfer çok incedir, ancak aynı fiziksel ilkeler de uygulanır.

Penitentes buz, çok soğuk koşullarda yüceltir erozyon, oluşturduğu doğrudan su buharına dönüşmesini yerine bir sıvı içine eriyen daha.

29834798124-penitentler-2

NASA / JHUAPL / SwRI

Plüton üzerindeki penitentler su yerine metan ve azottan oluşur, ancak büyük ölçeklerine rağmen, Dünya’daki gibi aynı süblimasyon işlemidir.

“Bu devasa boyutu yeryüzünde bu özelliklerin oluşumunu açıklar aynı teoriyle tahmin ediliyor,” Moores diyor .

Yorum Bırakın