Android Telefonunuz Kutudan Çıktığında Virüslü Olabilir

Android şu anda dünya çapında en fazla satış rakamlarını elinde tutan mobil işletim sistemi. Bazı Android ürünleri daha siz satın almadan virüslü olabilir.

Şimdi durumu şöyle izah edelim; Örneğin bir Android işletim sistemini kullanan Samsung, LG, ZTE, Asus veya Lenovo telefon almak istediniz. Telefonunu ilk aldığınız gün, telefona henüz Android sistemi kurulduğu sırada virüslü olup sizin özel dosyalarınıza da virüs bulaştırabilir.

Android Telefonunuz Kutudan Çıktığında Virüslü Olabilir

Genelde sonradan yazılan firmalara özel yazılımlarda virüs tespit edilmekte. Şimdilik telefonları henüz pazarlama aşamasındayken virüslü olduğu belirtilen firmalar; Samsung, LG, Xiaomi, Oppo, Vivo, ZTE, Lenovo ve Asus olarak tespit edildi.

Bu telefonlar henüz satışa sunulacakları marketlerdeki raflarını almamış ve kullanıcıların önüne sunulmamış iken, sevkiyat sırasında zararlı yazılım barındırdıkları ortaya çıktı.

Telefonlar üretildikleri fabrikalarda yapılan testlerde de sorunsuz çıksalar da sevkiyat sırasında firmaların kendine özel uygulamalarını kurduğunda zararlı yazılımlara maruz kalabiliyorlar.

Bu virüsler sadece Android cihazınızın ayarlarını bozup içerisine virüsler bulaştırmıyor. Ek olarak özel olarak geliştirilmiş yazılımları da içerisinde taşıyabiliyorlar. Bu yazılımlardan en yaygını ve zararlısı Slocker.

Slocker telefonunuzdaki tüm verileri belirli bir boyuta ulaştıktan sonra AES şifreleme algoritması ile şifreliyor ve kullanıcıdan fidye karşılığında şifreyi yollayacakları söyleniyor. Slocker’in bu algoritması sayesinde telefonunda iyicene veri depolamış çoğu kullanıcı bu durumdan kurtulmak için ya telefonunu sıfırlıyor ya da içerisindeki bilgiler çok önemli ise mecburi istenilen fiyatı ödüyor.

Bir diğer zararlı yazılım olan Loki’de şu sıralar sıklıkla karşılaşılan yazılımlardan birisi. Loki, kullanıcıların telefonda yaptığı hareketleri izliyor ve yapımcılarına bildiriyor. Genellikle kredi kartı bilgileri veya önemli hesaplara giriş yaparken girmiş olduğunuz bilgileri siz fark etmeden kayıt altına alıyor ve yazılımı yazan kişilere yolluyor.

Software Technologies’in yaptığı bu keşfe göre bu yöntem ile daha henüz kutusunda gönderilirken zararlı yazılım bulunan 38 Android cihaza ulaştırıldığı söyleniyor.

Zararlı yazılımlar ve o yazılımların bulunduğu cihazların listesi Software Tech. tarafından yayınlandı. Aşağıdaki listede eğer telefonunuz varsa ve aldığınızdan bu yana zararlı yazılım olduğunu düşünüyorsanız, zararlı olarak belirtilen yazılımların isimlerini telefonunuzun yüklü uygulamalar kısmında araştırabilirsiniz.

Android Telefonunuz Kutudan Çıktığında Virüslü Olabilir

Yorum Bırakın